Simplu – un click spre economia de energie în cas㠖 www.topten.info.ro

 

 

 

 

 


Indicatorii de eficienta energetica practicati in prezent (de exemplu standardele de performanta obligatorii privind consumul minim de energie) elimina de pe piata produsele necorespunzatoare, incurajeaza inlocuirea lor treptata si directioneaza consumatorii catre produse performante. Totusi fabricantii nu sunt stimulati sa-si perfectioneze produsele pentru cresterea randamentelor, iar marii cumparatori si consumatorii finali sunt greu de convins sa achizitioneze modelele mai scumpe, dar cu preformante de eficienta energetica maxima.

In vederea reducerii semnificative a emisiilor de gaze cu efect de sera este esential sa fie intensificat ritmul inovarii si transformarea pietei pentru valorificarea avantajelor create de conceptul celor mai reduse “costuri pe ciclul de viata” la nivelul consumatorilor finali. Portalul Topten isi propune sa realizeze acest deziderat.

Topten este un sistem transparent si neutru care identifica continuu cele mai bune 10 produse din diferite categorii de produse (electrocasnice, electronice, automobile etc.) disponibile pe piata. Criteriul principal de ierarhizare este eficienta energetica. Aceste produse sunt accesibile liber utilizatorilor printr-o interfata Internet prietenoasa unde sunt furnizate urmatoarele informatii:

*   Zece produse ierarhizate si un produs reprezentativ cu eficienta energetica scazuta (pentru a avea termen de comparatie);

*   Criteriile de selectie si ierarhizare;

*   Consultatii pentru utilizatori, inclusiv informatii generale si recomandari privind achizitia, exploatarea, intretinerea si casarea;

*   Recomandari legislative cum sunt cele privind nivelul valorilor specifice corespunzatoare standardelor obligatorii sau voluntare sau cele privind conceptia unor eventuale scheme de stimulare;

*   Posibilitati de descarcare si legaturi catre producatori, importatori, mari vanzatori si asociatii sau organizatii din afara Topten.

*   Actualizarea periodica a listei produselor ierarhizate asigura includerea celor mai noi produse din piata. Portalul national                             evidentiaza cele mai eficiente produse noi imediat ce ele apar pe piata romaneasca.

Misiune

Topten este un instrument online de cautare, orientat spre consumator, care prezinta cele mai bune exemplare de produse de diferite categorii. Criteriile-cheie sunt eficienta energetica, impactul asupra mediului, al sanatatii si de calitate. Ca instrument de comunicare ajuta la evidentierea modului in care consumul de energie influenteaza schimbarile climatice si ce se poate face individual pentru a reduce acest impact. Este, de asemenea, un instrument puternic de influentare a producatorilor si importatorilor de echipamente.

Topten a fost lansat in anul 2000 in Elvetia. De atunci, alte 17 site-uri nationale TopTen au fost puse in functiune multumita proiectelor Intelligent Energy Europe: Euro-TopTen si Euro-TopTen Plus

Pana in prezent, Topten s-a concentrat asupra aspectelor tehnice, in scopul de a creste gradul de constientizare a consumatorilor asupra potentialului de economisire a energiei. Datorita cresterii importantei sale este posibila in prezent influentarea politicii privind conceptul "Cel mai bun din Europa". Acest concept identifica produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic din Europa si tarile in care acestea sunt comercializate. Expliciteaza in mod transparent stadiul celor mai eficiente tehnologii pe piata europeana care poate servi drept referinta europeana in domeniul eficientei energetice pentru a negocia cu autoritatile guvernamentale, producatorii si importatorii. Multumita activitatilor de diseminare, aceste referinte Topten vor fi utilizate ca baza pentru politica de proiectare ecologica, strategiile de etichetare, programele de diseminare, cerintele de eficienta minima si specificatiile pentru cumparatori multinationali.

Principalele servicii oferite de www.topten.info

*   www.topten.info este un portal de access online pentru o masa larga de consumatori care ofera un instrument de cautare pentru afisarea celor mai eficiente aparate electronice, electrocasnice si automobile din majoritatea tarilor europene. Printr-un simplu clic se pot selecta cele mai performante produse disponibile pe piata dintr-o tara.

Evidentiind cele mai eficiente produse, incluzand imagini si specificatii functionale pentru fiecare produs afisat, site-ul Topten ii ajuta pe consumatori sa gaseasca informatiile de care au nevoie pentru alegerea dintre mii de produse (frigidere, televizoare, automobile si alte tipuri de echipamente electrice). In prezent portalul www.topten.info ofera acces la 17 site-uri nationale Topten.

*   Seviciul nu va fi destinat doar cumparatorilor, ci se va adresa in egala masura elaboratorilor de politici energetice, producatorilor si distribuitorilor de astfel de echipamente.

*   Site-ul prezinta, de asemenea "Cele mai bune produse ale Europei": o selectie a celor mai eficiente aparate de uz casnic, echipamente de birou, lampi economice, pompe de circulatie si automobile care sunt disponibile in prezent pe piata. Categorii de produse noi vor fi adaugate cu regularitate. Aceasta selectie a celor mai eficiente produse prezinta stadiul celor mai bune tehnologii disponibile pe piata europeana. De asemenea sunt prezentate si recomandari privind politica in domeniu.

Informatiile Topten vizeaza in principal consumatorii si cumparatorii de mari dimensiuni. Topten este riguros si transparent (metodologia de selectie este disponibila online), independent de producatori si distribuitori si se bazeaza pe teste si analize elaborate de institutii neutre si independente, etichete energetice si pe declaratii standardizate ale producatorilor.

Toate web-site-urile Topten ofera o selectie de aparate, cu imagini, caracteristici functionale, pretul si costurile medii pe ciclul de viata al produsului. Eficienta energetica este criteriu major de selectie.

Echipele Topten sunt compuse din specialisti energeticieni, ONG-uri si asociatii ale consumatorilor.

La finele anului 2011 vor exista 17 web-situri operaționale, care vor prezenta o medie de 10 categorii de produse, fiecare cu câte 4 subcategorii conținând câte 10 produse pentru fiecare țară. Activitățile de comunicare vor viza consumatorii, colaborarea cu importatori și cu marii achizitori, precum și cu cel puțin 5 vânzători cu amănuntul, în scopul de a determina un set de măsuri care să stimuleze inovarea.

Portalul www.topten.info va integra informațiile la nivel european și le va analiza, pentru a stabili recomandări privind politica în domeniul implementării produselor cu performanțele energetice cele mai ridicate.

 

Nota: Continutul acestui web-site este exclusiv in responsabilitatea autorilor si nu reprezinta neaparat opinia Comunitatii Europene. Comisia Europeana nu este responsabila pentru nici o prelucrare a acestor informatii.

© ICEMENERG

 

 

Coordonator:

Franta         ADEME - French Agency for Environment and Energy Management

Parteneri:

Austria: Austrian Energy Agency                                              TOPTEN AUSTRIA

Belgia:  World Wide Fund for Nature – vzw/asbl                     TOPTEN BELGIA

Belgia:  WWF European Policy Office

Republica Ceha:         SEVEn, o.p.s                                        TOPTEN CEHIA

Elvetia:  Toptest GmbH, Zurich                                                TOPTEN ELVETIA

Finlanda:                    Motiva Oy                                             TOPTEN FINLANDA

Franta:  WWF Fonds Mondial pour la Nature                         TOPTEN FRANTA

Germania:                  Dena, Deutsche Energie-Agentur           TOPTEN GERMANIA

Germania:                  Oeko-Institut e.V.

Germania:                  Wuppertal Institute

Germania:                  ICLEI, European Secretariat

Grecia:  WWF Greece                                                            TOPTEN GRECIA

Italia:    WWF Italia   TOPTEN ITALIA

Lituania:                     LNCF, consumer federation                  TOPTEN LITUANIA

Luxemburg:                Oeko-Zenter, asbl                                 TOPTEN LUXEMBURG

Norvegia:                   Norges Naturvernforbund                      TOPTEN NORVEGIA

Olanda: Ecofys, Utrecht                                                           TOPTEN OLANDA

Polonia:                     FEWE Polish Foundation for Energy Efficiency                                                             TOPTEN POLONIA

Portugalia:                  Quercus                                                TOPTEN PORTUGALIA

Romania:                 ICEMENERG                                    TOPTEN ROMANIA

Spania: ADENA/WWF                                                          TOPTEN SPANIA

Website:                      www.topten.info

Website Romania:      www.topten.info.ro

Doriți să reduceți valoarea facturii dvs. de electricitate și să protejați mediul?

Vă recomandăm să vă utilați casa cu aparate electrice cu cele mai mici consumuri.

Toate informațiile necesare, printr-un simplu clic pe adresa:

http://www.topten.info.ro/

Notebook Optical Mouse Microsoft

 

 

Web-siturile Topten vor acoperi circa 52% dintre țări, respectiv 75% din populația UE-27 și vor atrage 2,7 milioane de vizitatori pe an, dintre care 50 de mii în țara noastră.

Cele mai bune produse
din piața europeană

Austria

Europe Map

Switzerland

Belgium

Spain

Czech Republic

Finland

Portugal

France

Poland

Germany

                                                     Italy                                  

Netherlands

http://www.topten.info/

Manager de proiect pentru România: Nicolae SIMION, IDT I, ICEMENERG
(www.icemenerg.ro ),
Sef laborator Monitorizare si Evaluare Impact.

Tel.:   0213464598;   Fax.:         0213460384.